almás nő dentálhigiénikus.jpg 

"Ez biztos már megint valami felkapott idegen elnevezésű hóbort: a hangzatos elnevezés mögött alighanem egy újonnan kreált értelmetlen foglalkozás lapul…”

Jelen esetben ezt, mint fogorvosnak meg kell cáfolnom. A fogászati ismeretek, s ezáltal a feladatok olyan mértékben megszaporodtak, hogy a fogászaton belül is több szakirány vált szükségessé. A dentalhigiénikusok bizonyos fogászati feladatokat önállóan ellátó szakemberek. Fogászati szakasszisztensi képzettséggel és további egy év ráépített képzéssel válhat valaki higiénikussá. Az ARS DENTAL-nál több éve két dentalhigiénikus dolgozik szakorvosainkkal szoros együttműködésben, Lénártné Németh Mariann és Lukácsné Nagy Ildikó. Alapvető feladataik:

  • az ultrahangos fogkőleszedés, polírozás,
  • szoftlézeres kezelések,
  • a fogfehérítés
  • szájhigiénés tanácsadás

„Eddig is megvoltam nélkülük, miért vált szükségessé, hogy rendszeresen dentálhigiénikushoz járjak?”

 A fenti feladatok viszonylag időigényesek és a fogorvosok napi rutinjába kevéssé férnek bele, a korrekt kivitelezés ugyanis kb. egy órahosszát vesz igénybe, ezért a tökéletes kivitelezés érdekében az orvosaink a dentálhigiénikus kollégák segítségét veszik igénybe, akik ezekre a feladatokra lettek képezve. Az éves felülvizsgálat során orvosaink eldöntik, van-e szükség a fenti kezelésekre, s ha igen hogyan kell azokat ütemezni és az egyéb fogászati kezelések sorába beilleszteni.

Tapasztalatom szerint az utóbbi 15 évben is sokat romlott az emberek fogágy-állapota, s egyre fiatalabb korosztályt is érint,- amiért számos tényező tehető felelőssé,- minden esetre fokozott figyelmet kell fordítanunk a megelőzésre és a gondozásra.

„Miért kell nekem a koronák csiszolása előtt letisztíttatnom a fogaimat? Úgyis le lesz csiszolva és rákerül az új szép porcelánhíd? Ez már megint csak valami pénzlehúzás lesz!”

Minden íny, amelyet fogkő, vagy lepedék irritál, gyulladt, duzzadt, esetleg vérzik is. Egy korrekt fogkőleszedés után az íny újra egészséges és feszes lesz, kissé visszahúzódik. Amennyiben a fogkő eltávolítása a csiszolással valósul meg, s ezt hamar követi a lenyomatvétel, egész biztos, hogy már a híd ragasztásakor sem fog az ínyszélhez pontosan illeszkedni a koronák széle és jelentősen megrövidül a fogmű kihordásának ideje. Akkor melyik is a pénzlehúzás? A korrekt munka mérsékelten magasabb árért, vagy a valamelyest olcsóbb híd fele ideig?

 Mi az Ars Dental-nál, amennyiben bármilyen mértékű ínygyulladás fennáll, minden fogászati beavatkozást lehetőleg tisztítással kezdünk. Még a tömések készítésekor sem mindegy, beszivárog-e a vér a tömés alá, vagy sem, ill. a duzzadt íny alatt vannak-e megbúvó lyukak? Egy foghúzásnál, ne adj ’Isten szájsebészeti beavatkozásnál sem válik javára a gyógyulásnak a fogkövek által fenntartott baktériumtelep.

„Hát nem azt mondták, hogy a beültetés után minden évben meg kell jelennem ellenőrzésen és el kell végezni a professzionális tisztítást?! Hát mosom én a fogam rendesen, sőt szájöblítőt is használok!”

Fogbeültetés előtt mindig felhívjuk a figyelmet a fokozott szájhigiéné fontosságára. Az implantátumok csont-íny közötti kapcsolata más jellegű, mint a saját fogak viszonya tartószerkezetükkel. Az implantátumok körül nincs meg az a bonyolult, természetes védővonal, mint a saját fog körül, ezért szinte észrevétlenül, fájdalmatlanul végigfuthat rajtuk egy gyulladás, ami az implantátumok meglazulásához vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy maximális tisztaságot, fogkőmentességet tartsunk fenn, ill. ha mégis valami kóros folyamat elkezdődne, időben észleljük, amikor még megállítható a folyamat. Ezért van az, hogy az implantátumokra adott garancia csak abban az esetben érvényes, amennyiben  a páciens rendszeresen megjelenik a kontrollokon és a dentálhigiénikus professzionális tisztítását igénybe veszi.

„Egy órán keresztül csak a fogaimat tisztogatta, polírozta! Nem is látszott rajta korábban semmi. Igaz, azóta mintha fehérebb, fényesebb lenne a fogam, nem vérzik az ínyem, nincs szájszagom sem…Valahogy könnyebben tudom tisztán tartani is…”

Gyakran előfordul, hogy a fogkő szinte csak az ínyszél alatt van és viselője nem is tud létéről, legfeljebb szájszag, alkalmankénti vérzés, vándorló, bizonytalan fájdalom, érzékenység hívja fel a figyelmet arra, hogy valami nincs egészen rendben. ( Sajnos olykor későn is kerülnek felfedezésre a gyulladás következtében, az íny takarásában végbemenő csontlebontódási folyamatok.) Dentalhigiénikusaink ezért nem csak az ordító, alsó metszőkön felhalmozódó fogkövet szedik le, hanem végigtisztítják az összes alsó-felső fogsor minden felszínét. A rutin ultrahangos fogkőeltávolítást a felszínek polírozásával fejezik be, mert a teljesen sima felszínekre nehezebben rakódik vissza a fogkő.

 "Sajnos az én esetemben már előrehaladott volt a fogágybetegség, mikorra megfelelő kezekbe kerültem. Ezért már nem volt elég az egyszerű fogkőleszedés a kór megfékezésére..."

Ilyen esetekre fejlesztették ki a különböző lézeres kezeléseket, melyekkel hatékonyan lehet megfékezni a fogágybeteségeket. Ezek egy részét is a  dentálhigiénikusok végzik el, de mindig az orvos elrendelésére, ill. vannak olyan diódalézeres kezelések is, melyeket a fogorvosok alkalmaznak bizonyos esetekben. Ez is egy folyton egymást segítő, kiegészítő team-munka.

„…És egy órán keresztül csak mondta, csak mondta: hogyan, mikor, hányszor, mivel…Egyébként rengeteg mindent megtanultam közben a szájhigiéne fenntartásáról, fogászati problémák megoldási lehetőségeiről  amit korábban nem tudtam!”

Dentálhigiénikusaink felkészült, jól képzett szakemberek, akik tisztában vannak a fogászati problémákkal, a kezelések mibenlétével és természetesen mindenek felett a szájhigiéné fenntartásának minden lehetőségével, melyet egyénre szabottan el is magyaráznak. (Olykor kihasználva a lehetőséget, hogy pácienseink TÁTOTT SZÁJJAL hallgatják őket J) Bátran lehet őket kérdésekkel bombázni, kiegészítik az orvosok által adott tájékoztatást, vagy elmagyarázzák a meg nem értett részleteket. Orvosok és higiénikusok szorosan együttműködünk és közösen munkálkodunk azon, hogy pácienseinkkel hosszú távú jó viszonyt ápolhassunk.

„Örülök, hogy hagytam magam rábeszélni a dentálhigiénés kezelésre. Azóta rendszeresen igénybe veszem ezt a lehetőséget és  sokkal jobb a fogaim,  az ínyem állapota, teljesen a személyi higiéném részévé vált, s fontos a tudat, hogy mindent megteszek  az egészségem fenntartása érdekében!”  J SŐT kacérkodom a fogfehérítés gondolatával is, hogy az egészséges fogaim még fiatalosabban ragyogjanak!” 

A bejegyzés trackback címe:

https://fogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr195639439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása