A D-Vitaminról

2015. már. 06. 12:55 | Fogszakorvos |

HÖLGYEIM és Uraim!

A közelgő nőnap alkalmából az ARS DENTAL köszönti a hölgyeket, ifjakat és örök ifjakat egyaránt, kívánjuk, hogy a közelgő tavasz hozzon megújulást testüknek, lelküknek egyaránt! ( Biztos vagyok benne, hogy ezt a tavaszi felfrissülést az urak is örömmel üdvözlik.)

Szokásunkhoz híven azonban szeretnénk felhasználni a köszöntést arra is, hogy essen szó néhány komolyabb, mindannyiunkat érintő dologról is. A D-vitaminról beszélni nem csak azért aktuális, mert a hiányában kialakuló csontritkulás talán a hölgyeket jobban érinti, hanem azért is, mert egy hosszú, napfény-szegény telet hagyunk épp magunk mögött. Nemrégiben jött létre Magyarországon egy konszenzus, mely szerint a mi égövünkben még nyáron sem elegendő a megfelelő D-vitamin szint biztosításához szükséges napozási idő, étrendünk pedig meg sem közelíti a szükséges bevitelt. A magyar lakosság 95%-a D-vitamin-hiányos!

Mik a D-vitamin hiány következményei?

·         A kalcium hatékony felszívódása a vékonybélből csak D-vitamin jelenlétében lehetséges. Ha nincs a vérben elég kalcium, akkor azt a szervezet a raktárokból: a csontokból vonja ki. (E szabályozásban szerepe van a K- vitaminnak is, mely megakadályozza a kalcium erekben való lerakódását, viszont segíti a csontba jutását.) A csontok gyengülése esendőbbé tesz bennünket a csonttörésekkel szemben, s fokozza az ínysorvadásra való hajlamot. Tudvalévő az is, hogy fogaink is meggyengülnek kalcium hiányában.

·         D-vitamin hiányában az autoimmun folyamatok fokozódása figyelhető meg.

·         Számos ponton sérül a fertőzésekkel szembeni immunválasz is.

·         Növeli a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

·         Csökkenti a teherbeesés esélyét, befolyásolja a menstrációs ciklus szabályosságát, ill.férfiaknál a hormonális hatásokon túl befolyásolja a spermiumok minőségét is.

·         Idősebbeknél nő a csonttörések gyakorisága, csökken az izomerő különösen térd és csípő tájékon.

·         Összefüggést mutat a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke kialakulásának gyakoriságával is.

·         Egyértelmű az összefüggése a Parkinson kórral, az időskori szellemi leépüléssel, a depresszióval, skizofréniával.

·         Fontos a D-vitamin szerepe az emlő-, gyomor-, bélrendszer és prosztatarák megelőzésében, kiújulási kockázatának csökkentésében.

·         Csontot érintő műtéteknél, így foghúzásnál, szájsebészeti beavatkozásoknál, fogbeültetésnél messze elmarad a szervezet  gyógyulási képessége.

Az ARS DENTAL javaslata: Minden évben legalább a „szürke hónapok” alatt, illetve szájsebészeti beavatkozások előtt-alatt érdemes egy három hónapos DentoCal kúrát végigszedni, mely ideális arányban tartalmaz D3-vitamint K-vitamint, C-vitamint, B6-vitamint, Kalciumot, Magnéziumot, Cinket.

 

 

További információért forduljon az ARS DENTAL-hoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr747245877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása