Kukafedő bub ars.JPG

 

MIT TEGYEK?


1. A vérzés elálltáig kb. 10 percig tamponálni kell a sebet, (össze kell szorítani a hajszálereket, mint amikor elvágjuk az ujjunk.) Szükség esetén a tamponálás ismételhető.
2. Ha a vérzés huzamosabb ideig fennáll, vagy bőséges, vissza kell menni a fogorvoshoz, hogy varrattal, vagy egyéb eszközökkel segítsen a vérzés megszüntetésében.
3. A seb környékét tisztán kell tartani, a környező fogakat óvatosan meg kell mosni, naponta minimum kétszer.
4. Szájöblítőt szabad használni,( de lehetőleg ne alkoholtartalmút válasszunk.)
5. Enni óvatosan lehet, miután a zsibbadás elmúlt, lehetőleg az ellenkező oldalon, nem belerágva a sebbe az ételt.
6. Érdemes még a zsibbadás megszűnése előtt egy szem, akár recept nélkül kapható, egyszerűbb fájdalomcsillapítót bevenni, (ha orvosa valamilyen okból nem tanácsol mást) így legtöbbször, szinte fájdalommentesen túl lehet a beavatkozáson.
7. Nem árt, ha pihen utána kicsit, de inkább ülő testhelyzetben, s akár, - különösen , ha gyulladt volt a fog környéke, vagy nehezebb volt a húzás,- kívülről ,az érintett terület felett jegelheti is.
8. A szövődményeket és az esetleges fájdalmat csökkenti a húzás utáni napokban a lágylézer-kezelés, kérje fogorvosától!
9. Az esetleges varratokat kb. egy hét múlva lehet eltávolítani, de ez még nem jelenti azt, hogy az íny és a csont teljes gyógyulása befejeződött, ez akár hónapokat vehet igénybe.
10. Orvosával konzultálva, bizonyos esetekben választhatja a foghúzás utáni azonnali beültetést is, vagy kérheti a sebellátás olyan módját, hogy speciális kollagén tartalmú kúpok segítségével a csont mennyisége javarészt megmaradjon egy esetleges későbbi implantáció számára.


Mit NE tegyek?

1. A sebet nem szabad „lögybölni", kiöblögetni a sebből a véralvadékot, szívogatni, mert hosszantartó, fájdalmas sebgyógyulást eredményezhet.
2. Ha a húzást követő napokban a véralvadék mégis kiesik, a seb felszíne fehéres, esetleg bűzös, fájdalmas, keresse fel fogorvosát, mert a húzás helye további ellátást igényel.
3. Ne dohányozzon!
4. Ne használja a seben a fogkefét, csak kíméletesen tisztítsa , különösen, ha varrattal is ellátták a sebet, mert újra felszakíthatja.
5. Ne fogyasszon tejterméket, túl forró, vagy fűszeres ételeket!
6. A foghúzás után nem szükséges automatikusan fájdalomcsillapítókat, vagy antibiotikumot szednie, de orvosa - bizonyos estekben, ha az Ön fogászati esete, vagy általános egészségügyi állapota indokolja, - dönthet a gyógyszerszedés mellett.
7. Ne végezzen kemény fizikai munkát a húzás napján, ne hajolgasson,ne sportoljon!
8. Néhány napig kerülje a forró fürdőt, szaunát!
9. Ha korábban nem volt duzzanat az arcán, de a foghúzást követően megjelenik, konzultáljon orvosával!
10. A foghúzást követően, nem érdemes évekig pótlás nélkül hagyni fogsorát, mert a szomszédos és a hiánnyal szemben lévő fogak is károsodni fognak, túlterhelődnek, el fognak mozdulni, s később az egész rágóapparátus képes megsínyleni akár egyetlen fog hiányát is!( Kivétel a bölcsességfog.)

A bejegyzés trackback címe:

https://fogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr205102277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása