Mint tudjuk, a terhesség nem betegség, hanem állapot, de MÁSÁLLAPOT. Megváltozik a test, a lélek, a hormonok, az immunrendszer és még sorolhatnánk, ezért is fontos, hogy egy kicsit MÁS bánásmódban részesüljenek a kismamák. IGEN: fogorvosi szempontból is! Nézzünk néhány ismert és kevésbé ismert tényt!

Mire figyeljünk már teherbeesés előtt?

Ø  Érdemes már a tervezésnél előrelátónak lenni, hiszen a megváltozott hormonhatások és immunrendszer néha meglepő dolgokat tud produkálni fogászati szempontból is:  ilyenkor ami begyulladhat, az bizony be is gyullad! Terhesség, vagy szoptatás alatt fogat húzni, gyökérkezelni ugyan lehet, de sokszor nem egyszerű, kimenetele bizonytalan. Fogászati röntgent készíteni a modern, kis sugárzású röntgenkészülékekkel nem tilos ugyan, de erősen mérlegelendő.

Ø  A szájüregben lévő gyulladások akár a teherbeesés esélyét is csökkenthetik, ezáltal hozzájárulhatnak a meddőséghez.

Az ARS DENTAL javaslata: még időben nézesse át hozzáértő szakemberrel a teljes szájüregét és ami elvégzendő feladat, gyanús tömés, góc, fogkő, ínygyulladás van, még teherbeesés előtt rendbe kell rakatni.

Mire figyeljünk terhesség alatt?

Ø  Az elhanyagolt szájhigiéne, fogkő következtében kialakult ínygyulladás fokozza  a koraszülés és a kissúlyú újszülött születésének az esélyét.

Ø  A megváltozott hormonális hatások miatt olykor még jó szájhigiéne mellett is nehéz gyulladásmentes állapotot fenntartatni. Szélsőséges esetekben a fogak átmeneti meglazulása is kialakulhat.

Ø  A  kisbabák az őket elsőként gondozó felnőttektől kapják a fogszuvasodást okozó baktériumokat is, így is „örökíthetik” a korai fogszuvasodásra való hajlamot. A jó szájhigiénéjű felnőtt szájában sokkal kevesebb kóros baktérium van, ezáltal sokkal kisebb lesz a tejfogak szuvasodásának esélye.

Ø  A kiegyensúlyozott, ásványi anyagokban és természetes vitaminokban gazdag étkezés fontosságát fogászati szempontból sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Mind a baba, mind a mama fogazatának szempontjából fontos, hogy kálciumban és D- vitaminban is gazdag legyen étrendünk. A fogászati előrelátás így már magzati korban elkezdődik,(tanulmányok szerint a gyerekek foga ellenállóbb lesz savakkal szemben!) és a baba sem tudja elvonni a szükséges tápanyagokat édesanyja fogaitól.

Mindezek miatt a kismamáknak maguknak is jobban oda kell figyelni a mindennapos szájápolásra és fel kell keresniük a terhesség és a szoptatás időszaka alatt többször is fogorvosukat, dentalhigiénikusukat, hogy időben észleljük a bajt és orvosoljuk azt. Szükség lehet akár többszöri professzionális fogtisztításra és tanácsokkal, kiegészítő dentalhigiénés eszközökkel, anyagokkal látjuk el Önt a maga és kisbabája egészségének megőrzése érdekében.

Mit tegyek, amikor már a karjaimban tartom?

Ø  Amikor a baba megszületik, még nem kell sok gondot fordítani a „fogakra”, de az ínyt egy tiszta, nedves ruhával már törölgetni kell. Amikor elkezdenek kibújni az első fogacskák, már a baba kezébe adhatjuk a kis rugalmas fogkefét, had’ rágcsálja, ill. mi magunk is megmosogathatjuk. Fogkrémek használata csak olyan kortól ajánlott, amikor a kicsi már ki tudja öblíteni a száját, addig marad a mechanikus tisztítás!

Ø  NE kapjon a baba cukros, mézes teát, cukros gyümölcsleveket!

Ø  NE használjon cumisüveget „nyugtatónak”se teával, se tejjel!

Ø  Általában 6-12 hónapos kor között bújnak elő az első tejfogak. Fogzáskor kaphat a baba hűtött rágókákat, mely nyugtatja az érzékeny ínyt.

Ne feledje! A tejfogak szuvasodásának következményei lehetnek:

·         ronthatja a gyermek általános egészségügyi állapotát

·         visszatérő fájdalmat, étkezési nehézséget okozhat

·         hátrányosan befolyásolhatja a beszéd fejlődését

·         káros következményei lehetnek a maradandó fogazatra nézve is.

Gondoskodjon előre!Kérjen az ARS DENTAL-hoz időpontot időben!

 

           

A bejegyzés trackback címe:

https://fogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr587404400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.