Márk a székben.JPG

Mikor vigyem gyermekem először fogorvoshoz?

Az Amerikai Gyermekfogászati Akadémia álláspontja szerint a gyereket 6 és 12 hónapos kora között kell először elvinni a fogorvoshoz. Szerintem ez azért kissé korai. Javaslatunk szerint amikor már kint vannak a tejfogak, 2-3 éves korban már érdemes az „első vizitet” megejteni.

Ekkor a csemetét a szülő az ölébe véve együtt beülnek a székbe, ha  a gyermek nem vonakodik és egy kicsit ismerkedünk: megnézzük, mi minden van a rendelőben, milyen apró tükrünk van, amivel meglessük a manókat, sőt a gépünkből még csiklandós levegőt is tudunk előcsalogatni. :)

Ezt félévente érdemes megejteni, amíg egyre közelebbi kapcsolatba nem kerülünk a fogacskákkal is. Oda kell azonban figyelni, különösen, ha a szülők fogazata nem tökéletes, mert a gyermekek 40%-nál már óvodás korra találunk lyukas fogat!

Fogmosás

  • Naponta legalább kétszer kötelező a fogmosás! Az esti fogmosást követően CSAK vizet fogyaszthat a gyermek.
  • Napi rutint kell kialakítani jó ideig a szülő felügyeletével, segítségével. Sokat jelenthet a példamutatás! :) Vannak már okostelefon-alkalmazások is, melyek kedvet csinálnak a fogmosáshoz és szabályozzák idejét.
  • Lehet kapni ételfestéket tartalmazó plakk-festő tablettákat, mellyel ellenőrizhető (akár szúrópróba szerűen) a fogmosás minősége. Nagyobb gyerekeknek is szoktam ajánlani, amikor azt látom a fogakon, hogy mossa- mossa, de nem megfelelően. Jó módszernek tartom, hogy felhívja a figyelmet a problémás területekre.
  • Gyermekeknek is ajánlom az elektromos fogkefét: a szűk, nehezen tisztítható részek is elérhetők a pici fejekkel és alaposan tisztítanak. Kaphatóak mesefigurás fejek  is hozzá, s vannak olyan típusok, melyek mérik a fogmosás idejét és mosolyognak, amikor már „elégedettek”. 
  • Mindig csak a korosztálynak megfelelő fogkrémet szabad használni, mert a fogkrémek fluorid-tartalma fontos: ha kevés, nem védi a fogat, ha sok , foltosodást okozhat.

 

Szedjen-e a gyermekem fluoridtablettát?

A fluorid szedésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Szerintünk ha fogszuvasodás szempontjából veszélyeztetett a gyermek ( tejfogak korai szuvasodása, családi hajlam, fogzománc fejlődési zavara) érdemes használni. 

Étkezés

  • A fogak fejlődése szempontjából is fontos a kiegyensúlyozott, ásványi anyagokban és természetes vitaminokban gazdag étkezés, különös tekintettel a kálcium és D-vitamin bevitelre.
  • Lehetőleg minimalizáljuk a cukros, vagy édesítőszeres teák, italok, különösen a szénsavas üdítők fogyasztását.(Ha mégis iszunk, a fogaink jólléte érdekében érdemes szívószálat használni, melynek segítségével kikerüljük a közvetlen savhatást. Ez is valami…)
  • Az édességfogyasztást is korlátozni kell, főétkezésekhez célszerű kapcsolni és nem hagyni az egész napos nassolást!
  • A Journal of Dental Research szaklap szerint, azok a gyerekek, akiknek édesanyja  érzelmileg kiegyensúlyozottabb, és a helyes táplálkozással kapcsolatban megfelelően tájékozott, egészségesebb fogazatúak, mint társaik.

Félelem

Kedves Szülő! Fél Ön a fogászattól? Ha fél is, kérjük, a gyerek előtt NE tegye. Számos esetben látjuk, hogy a gyermeknek az első találkozáskor semmi félelme sem …LENNE, ha az anyuka kezeit tördelve, reszketve, könnyezve nem „bátorítaná” csemetéjét arra, hogy ne féljen. Számos tanulmány talált egyértelmű kapcsolatot a szülő-gyermek félelmének mértéke között, ez pedig TANULT magatartás. Sőt, APUKÁK FIGYELEM! Egy spanyol tanulmány szerint az édesapának speciális, közvetítői szerepe van, mert a kisgyerek az ő érzelmi reakcióit figyeli, hogy hogy reagál az anyuka szorongására. Az apa felerősítheti, egyértelművé teheti gyermeke számára, hogy ez egy TÉNYLEG nagyon veszélyes szituáció, melyből menekülni kell, s szorongóvá válik. Legyenek partnerek, ne félemlítsék meg a gyereküket, higgyék el, mi is azon vagyunk minden eszközzel, hogy együttműködő kis pácienseket neveljünk! :)

Érdemes-e tömni a tejfogakat?

A tejfogak egy része kb. 12 éves korig szolgálja gazdáját. Ez idő alatt feladatuk a rágás, a beszéd segítése és a helyfenntartás a maradó fogak számára. Erre az időre érdemes megóvnunk a fogat, hogy egyik funkció se csorbuljon, s nem utolsó sorban ne fájjon a gyermeknek. ( Ja, a tejfogaknak is van ám gyökerük és benne idegek is, de mikorra kiesnek  felszívódnak!) Ha rossz tejfog érintkezik az újonnan előbúvó maradandó foggal, elronthatja azt is. A szuvas tejfogak kényelmes „fészket” biztosítanak a szuvasságot okozó baktériumok tömegének, melyek onnan kiáramlanak a nyállal és nem kímélik a maradandó fogakat sem. Sajnos gyakran találkozom olyan esettel is, amikor a szülő azt gondolta, hogy az a fog nem számít, úgyis csak tejfog!…Csakhogy már nem az volt… Ne hagyja ki gyermeke félévenkénti fogászati ellenőrzését!

Ezek után szerintünk nem kérdés, érdemes-e a tejfogakat betömni…

Stressz

Követéses vizsgálatok szerint az anyai stressz a magatartási zavarokon túl a gyermekeknél fogászati panaszok kialakulását is maguk után vonja. Próbáljuk gyermekeinket érzelmileg támogatni, már csak azért is mert a tanulmány szerint kevesebb szuvas, tömött foga lehet tinédzserkorára! (Személyes tapasztalataink is azt mutatják, hogy felnőtteknél is egy stresszesebb időszak után, vagy kamaszoknál pl. iskolaváltáskor megszaporodnak a fogászati problémák, szuvas fogak, gyökérkezelések…)

Barázdazárás

A barázdazárás egy fogszuvasodás megelőzése céljából alkalmazott módszer. Célszerű a maradandó fogak előbújása után alkalmazni, még mielőtt szuvasodni kezdenének. A módszer nem károsítja  a fogakat, nem fájdalmas. Vigyázat! Az első maradandó fogak úgy bújnak elő a sor végén, hogy előtte nem esik ki tejfog! Sok szülő nem tudja, hogy ez már maradandó fog (a 6-os) és még ha látja is, hogy romlik, szükségtelennek tartja a javítását. Lényege: a fogak a kibújásuk utáni két-három évben még „éretlenek”, nem elég kemények, s a legsérülékenyebb rész ebben az időszakban a barázda, különösen, ha mély. Egy anyagot folyatunk az aljára, ami megakadályozza a baktériumok és a savak romboló hatását ezen a területen,.

 

Rágózás

Bár lehet, hogy a rágózás nem szép szokás, az étkezés utáni cukormentes rágózás segít a fogszuvasodás megelőzésében. Hatására beindul a nyáltermelődés , mely hígítja a savhatásokat, segít a fogakról a  baktériumokat „ lemosni”.  A xilit-tartalmú rágóknak pedig erőteljes lúgosító hatásuk miatt fogszuvasodást gátló hatásuk van. Közvetlenül étkezés, üdítőitalok fogyasztása után nem érdemes fogat mosni, mert a szájban lévő savhatások miatt kb. fél óráig meggyengült a zománc, s azt a fogkefével el is koptatjuk. Ilyenkor első körben jól jöhet egy rágó! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr535163088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása