fogselyem_web_v_gott_1389472405.jpg_572x479

 

Tudta Ön,

Ø  hogy a fogselymet mindig fogmosás ELŐTT használjuk? A fogközöket ugyanis először mechanikusan kitisztítjuk, hogy a fogkefe sörtéi és a fogkrém jobban átjárhassa a tisztíthatóság szempontjából kritikus helyeket.

Ø  hogy a maradó fogak előtörése után érdemes gyermekét is rászoktatni a fogselyem használatára? Egyrészt szükséges kialakítani az igényt, másrészt tapasztalataim szerint 18 éves korra új „fogszuvasodási hullám” indul el, amely már nem a kisgyermek korra jellemző barázdákat érintő szuvasodás, hanem immár a fogközök a veszélyeztetettebbek. Ennek megelőzésére is szolgál a fogselyem, de természetesen szükséges, hogy szakavatott szem rendszeresen lássa fogaikat!

Ø  hogy a fogselymezés a mindennapi szájápolási rutin része kell, hogy legyen? Nem csak a fogak szuvasodását gátolhatjuk vele, hanem az íny gyulladását is csökkenthetjük. A megfelelő technikával ugyanis kevesebb lepedék marad a fogakon, s az íny alatt. Átmeneti vérzés a fogselymezés gyakorlatának elkezdésekor elfogadható, ha azonban ez hosszabb ideig fennáll, forduljon szakemberhez!

Ø  hogy a fogselyem használatával nem csak a fogainak, hanem pótlásainak, töméseinek élettartalmát is meghosszabbíthatja?

Ø  hogy léteznek keretes fogselymek is? Ezektől azt várnánk, hogy könnyebben tudjuk behelyezni az eszközt a fogközökbe. Ez talán az első fogközökre igaz is, de azt gondolom, hogy egy kis rutinnal sokkal jobban fog boldogulni „hagyományos” fogselyemmel: finomabban, pontosabban tudja illeszteni, az elhasznált részeket „továbbtekerheti”,s a hátsó fogakhoz minden bizonnyal könnyebben hozzáfér.

Ø  hogy vannak ún. fogköz tisztító kefék, melyek nagyobb hézagoknál esetenként jobban használhatók, mint a fogselymek? Vannak azonban speciális, vastagon bolyholt fogselymek is, melyek nagyobb hézagok, hidak, implantátumok takarítására alkalmasak. Ezeknek a Superfloss-oknak az egyik vége viaszolt, merev, így a nehezebben hozzáférhető helyekre is bejuttathatók.

Ø  hogy torlódott fogazatnál, ínygyulladásra hajlamos pácienseknél, fogszabályozót viselőknek, hidakkal, implantátumokkal rendelkezőknek fokozott szüksége van a fogselyem-használatra?

Ø  hogy a fogselyem kis helyen elfér, s magával viheti munkahelyére, vagy akár egy vacsorára is? A mosdóban diszkréten megszabadulhat a fogai közé szorult ételmaradéktól úgy, hogy a fogpiszkálóval még nem is ront a helyzeten. Sőt a mákos édességekről sem kell lemondania!

Ø   hogy aki egyszer elkezd fogselymet használni, onnantól igényévé válik rendszeres használata.

Ø  hogy rengeteg fogselyem márka van forgalomban. Vannak viaszoltak, fluoridosak, mentolosak, vastagabbak, vékonyabbak, bolyholtak, szivacsosak. Azt ajánlom, keresse meg a fogaihoz leginkább illő fajtát, der kérje ki hozzá dentálhigiénikusa, fogorvosa véleményét is!

 

 

Használata:

A fogselymet két középső ujjunkra tekerjük fel ,s azt megfeszítve, mutató és hüvelykujjunk közé csippentve tudjuk koordinálni megfelelően a fogselyem mozgatását. Ehhez eleinte minimum 40 cm szalagot használjunk!

 

Minden fogközbe kétszer kell bevinni a szálat, be ameddig az íny engedi,az ínycsúcsok alá, (az íny alól is takarítunk!) majd az élek felé húzzuk úgy, hogy egyenként mindkét fog felszínét végigsöpörjük. Nem „riszáljuk” tehát a fognyakakon a fogselymet, mert extrém esetben mi magunk koptathatjuk ki vele a fogat ill. vághatjuk el vele az ínyt!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr875753340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.