osteoporosis_3_1415191832.jpg_442x480

 

Magyarországon jelenleg mintegy 600 ezer nő és 300 ezer(!) férfi szenved csontritkulásban. Néma járványnak is nevezik, mivel eleinte nem, vagy alig felismerhető tüneteket okoz.

Tudta Ön, hogy a csontritkulásnak hátrányos fogászati következményei lehetnek?

Valószínűleg ezzel nem sok újdonságot mondok, hisz logikusan végiggondolva, mivel a fogakat, s az ínyt is csontok tartják stabilan, ha a csont szerkezete gyengül, az nyilván idővel ínysorvadáshoz s lassan a fogak elvesztéséhez vezet.

Mit ajánl az ARS DENTAL?

Legfontosabb, hogy betegsége időben felfedezésre kerüljön, s adott állapotának megfelelő kezelésben részesüljön, illetve az adott állapotnak megfelelő, egyénre szabott életmódbeli tanácsokkal legyen ellátva. Ehhez szükséges, hogy rendszeresen jelenjen meg fogászati kontrolljainkon, csontsűrűséget mérő vizsgálatokon és a reumatológus kollégák tanácsait követve, s némi életmód változtatással a folyamat lelassítható.

Néhány általános tanács:

·         Gondolja végig, felmenői között volt-e ilyen megbetegedés, mert a hajlam örökölhető!

·         Mozogjon, sportoljon minden nap, életkorának megfelelően. Rágjon lehetőségeihez képest rostos, kemény ételeket, mert azokat a csontokat, amiket nem használunk, arra „nincs a szervezetnek szüksége”, s gyorsabban lebomlik!

·         Tartózkodjon naponta szabad levegőn, hogy a napsütés a D-vitamin beépülését segíthesse!

·         Étkezzen egészségesen! Napi szinten fontos a kalcium, ásványi anyagok, vitaminok megfelelő bevitele.

·         Szájhigiénéjére nagyon gondosan ügyeljen napi szinten is, s vegye igénybe dentálhigiénikusaink egyénre szabott tanácsadását és rendszeres professzionális tisztító kezeléseit!

·         Tartózkodjon a magas savtartalmú ételek gyakori fogyasztásától!

·         A rendszeres fogászati kontrollok, s az időben elvégzett beavatkozások segítségével jóval hosszabb ideig megtartható a  megfelelő rágóképesség és esztétika.

 

Tudta Ön, hogy a csontritkulás KEZELÉSÉNEK veszélyes fogászati következményei is lehetnek?

Azt sajnos régóta tudjuk, hogy a betegségek kezelése gyakran kétélű dolog, s vannak a gyógyszereknek nemkívánatos mellékhatásai.  Nem teljesen közismert azonban, hogy a csontritkulásra alkalmazott gyógyszerek egyikének, az ún. BISZFOSZFONÁTOK csoportjának nagyon veszélyes fogászati mellékhatásai lehetnek. Amellett, hogy a gyógyszer a szervezet egészének csontjait kiválóan erősíti, sajnos az állkapocs csontjaira pont ellenkező hatást gyakorol, az állkapocs csontjainak leépülését, bizonyos esetekben elhalását, kilökődését okozhatja. A reumatológus kollégák e gyógyszert csak jelentősen fokozott csontvesztés esetén alkalmazzák, de a csontritkulások magas száma miatt egyre több ilyen pácienssel találkozunk.

Ezt a gyógyszert intravánásan és szájon át is alkalmazzák, s  egy kúra akár éveken át is negatív hatást gyakorolhat az állcsontokra. Hosszú távú hatásai miatt bizonyos fogászati kezeléseket egyáltalán nem, vagy csak megfelelő védelemben, bizonyos estekben klinikai háttérrel lehet elvégezni, beleértve akár egy egyszerű foghúzást is. Sajnos a csontelhalás folyamatát Biszfoszfonáttal kezelt pácienseknél akár egy egyszerű nyálkahártyasérülés is elindíthatja.

A gyógyszert alkalmazzák még emlő-, tüdő-, prosztatarák csontáttétei, myeloma-multiplex osteoporosis, rheumatoid arthritis, fibrosus dyplasia, Paget-kór, osteogenesis imperfecta kezelésére is. A forgalomban lévő gyógyszerek hatóanyagai hazánkban legtöbbször, alendronat, risedronat, ibandronat, zolendronat, clodronat, pamidronat.  

Kidolgoztak egy tesztet a Biszfoszfonát szedés utáni kockázatok mérésére (Béta-Crosslaps teszt, egy vérvétel alapján készített teszt,)mely alapján elvileg lehet következtetni a csont gyógyulási képességére, de nem teljesen megbízható.

Mit ajánl az ARS DENTAL?

·         Legfontosabbnak a megelőzést, a megfelelő életmódot tartjuk, s hogy valóban csak kifejezetten indokolt esetben és a feltétlenül szükséges ideig vegyen igénybe olyan gyógyszert, amelynek komoly mellékhatásai lehetnek!

·         Ha a fenti betegségek valamelyikében szenved(ett), ill. ha valaha is kapott Biszfoszfonát típusú gyógyszert, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát! Fontos tudnunk a kezelés idejét, időtartamát, módját is. Ha bizonytalan a korábbi kezeléseit illetően, hozza el zárójelentéseit, gyógyszerei listáját is.(Gyártótól függően rengeteg név alatt futnak a Biszfoszfonátot tartalmazó gyógyszerek)

·         Szájsebészeti beavatkozásokat nem, vagy csak gondos előkészületekkel, megfelelő utánkövetéssel lehet elvégezni.

·         Foghúzás előtt is gondos mérlegelés szükséges a gyógyszer szedésének intenzitásától, időtartamától, stb. függően.

·         Készítendő fogpótlásainak tervét is módosíthatja a fent említett kezelés.

·         Tervezett Biszfoszfonát terápia előtt feltétlenül fontos a fogazat rendbetétele, szanálása, szájhigiénés előkészítése.

 

·         Rendelőnkben minden új páciens igen részletes kérdőívet tölt ki az első kezelést megelőzően, annak érdekében, hogy a különböző betegségek és kezeléseik esetleges fogászati, szájsebészeti kockázatait elkerüljük, illetve egyéb szakorvos kollégákkal együttműködve a kialakult problémákat csökkenteni tudjuk.

Régi pácienseinket rendszeresen értesítjük sms-ben, vagy emailen következő szükséges kontrolljuk időpontjának közeledtéről, nehogy a rendszeres ellenőrzés hiánya komolyabb fogászati problémákhoz vezessen. 

Legyen tájékozott, hisz Ön is felelős a saját és családja egészségéért!

Legyen tájékozott, hisz Ön is felelős a saját és családgészségéért!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr576866921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása