g_c_1412758269.jpg_404x308

„Jön a front és olyan bizonytalan nyomást érzek az állkapcsomban valahol… volt már, hogy meg is duzzadt az ínyem… fájdogál, ha klimatizált helyiségben ülök…”

Ehhez hasonló bizonytalan tünetek jelzik gyakran a fogászati góc jelenlétét és mivel jön-megy a kellemetlenség, sokáig akár nem is fordítunk rá nagy gondot.

…Pedig kellene! Mennyi kellemetlen következménytől kímélhetné meg magát! Másodlagos fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, ízületi gyulladásoktól, „meddőségtől”, koraszüléstől, allergiáktól, szív-érrendszeri megbetegedésektől, ekcémától, hajhullástól és még sorolhatnám. A góc, lényegében egy olyan gyulladás, ami nem, vagy alig okoz panaszt, de sajnos állandóan foglalkoztatja az immunrendszert, mérgezi a szervezetet.

Ami talán még nagyobb gondot jelent, hogy a góc sokszor teljesen alattomosan meglapul  és egyáltalán nem veszi észre az ember. Hidak, koronák alatti fogak, gyökérkezelt, vagy gyökérkezelésre váró, elhalt fogak, gyökerek lehetnek leggyakrabban a megbúvó okok.

Az ínyvérzés, duzzanatok is figyelmeztető jelek lehetnek, mert a fogkő alatt kialakuló gyulladt tasakokból is baktériumok és méreganyagaik kerülnek be a vérerekbe, s bárhol másutt a szervezetben lerakódva másodlagos megbetegedésekhez vezethetnek.

MIT AJÁNL AZ ARS DENTAL?

·         Ha a fenti tünetek bármelyikét észleli magán, (bár nem teljes a fenti lista), mindig gondoljon góc lehetőségére.

·         Mindenképp érdemes a góckutatást elvégezni akkor is, ha olyan, különösen gyulladásos jellegű megbetegedése van, aminek nem találják az okát.

·         Mindenféle nagyobb műtéti beavatkozás előtt kötelező a góctalanítás, mert számos szövődmény forrása lehet.

·         Évenként érdemes emiatt is egy alapos fogászati vizsgálaton részt vennie. de a régi pótlásokat feltétlenül érdemes felülvizsgáltatni. Az ARS DENTALnál csak a teljes panoráma röntgenért kell fizetnie 4000Ft-ot, a vizsgálat ingyenes.

·         Sok esetben aszalgatnak a páciensek rosszul gyökérkezelt fogakat, mert igazán már csak a fog eltávolítása jöhet szóba. Nem érdemes azonban az egész szervezet egészségével játszani! Ma már valóban egyszerű és kiváló alternatívát jelenthet a fogbeültetés is.

 

·         A rendszeres fogkőleszedés nem csak esztétikai szempontból fontos. Az egészsége érdekében szánjon dentálhigiénikusainkra fél-egyévente egy órát!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr666769669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása