drhouse_1390131918.jpg_1025x755

Manapság egy-egy halasztható műtét időpontjára sokszor heteket, hónapokat várnak a betegek. Nyilván egy műtétet körültekintően kell megtervezni, számos körülményt kell figyelembe lenni. Sajnos azonban jelenleg az a gyakorlat, hogy bár a műtét időpontját időben kitűzik, a szükséges megelőző vizsgálatok listáját csupán néhány nappal korábban kapja meg a beteg, aki az utolsó pillanatokban próbál minden szükséges „papírt” beszerezni.


Természetesen a vérvételt nem célszerű fél évvel korábban megcsináltatni, de pl. a FOGÁSZATI VIZSGÁLATOKAT mindenképpen hiba az utolsó pillanatra halasztani!

Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy pánikszerűen jöttek hozzánk a betegek, mert holnapután komoly műtétjük lesz és most kapták meg a papírt, miszerint egy igazolásra van szükségük, hogy nincs gócos foguk. Ha nincs, az igazolás kiállítása nem nagy dolog.

A probléma ott kezdődik, ha a vizsgálat során kiderül rejtett, krónikus gyulladás van az állcsontban. Ezt a gyulladást  2 nap alatt még Dr. House sem tudja megoldani…Mit lehet tenni? Ilyen esetben vagy belemegy a páciens/ sebész egy immár a lehetséges szövődmények miatt kockázatos műtétbe, vagy néhány hónappal elhalasztják a műtétet. Ez bizony igazi hidegzuhany: testileg, lelkileg rákészült a műtétre, munkahelyén elintézve hagyta a dolgait,…ne is folytassuk!

Miért is van szükség fogászati vizsgálatra egy műtéthez?!

A fogászati góc egy olyan gyulladás, mely sokszor tüneteket, fájdalmat egyáltalán nem okoz, ezért rejtve marad, ugyanakkor a szervezetben másutt gyulladásokat okozhat, melynek okát gyakorta fel sem fedezik. A lényeg az, hogy az immunrendszert folyamatosan foglalkoztatja:  a vérben folyamatosan „korzóznak” a gyulladást okozó kórokozók, azok toxinjai és az immunrendszer „katonái”. Ilyen hidegháborús helyzetben elég lehet egy szikra is, hogy valódi háború kerekedjen a szervezetben. Az is elegendő lehet, ha a sokáig „nyugalomban” lévő fog  gyulladása pont lábadozás közben lobban fel.

Fokozott veszélynek vannak kitéve azok a betegek akiknek valamilyen okból kifolyólag csökken az ellenállása a fertőzésekkel szemben. Sajnos ilyenkor antibiotikum-terápia mellett is nehézségek merülhetnek fel , mely elhúzódó gyógyuláshoz, vagy akár szeptikus állapothoz is vezethetnek.

Ilyen ok lehet:

·         idősebb életkor

·         lázas állapot

·         cukorbetegség és egyéb anyagcsere betegségek

·         vérképzőszervi és daganatos megbetegedések

·         ízületi protézis jelenléte

·         immunszuppresszív terápia

·         sugárkezelés

·         kemoterápia

·         terhesség

Mely műtétek előtt szoktak általában FOGÁSZATI KIVIZSGÁLÁST kérni a szövődmények megelőzése céljából?

  • szívműtét
  • szívkatéterezés
  • ortopédiai műtétek (csípő-, térd protézis beültetése, gerincműtét)
  • idegsebészeti műtétek
  • érsebészeti műtét
  • műbillentyű beültetés

Az ARS DENTAL javaslata Önnek:

·         Jelenjen meg évente fogászati kontrollon, melyek során kiderülnek esetleges rejtett gyulladásai. Ehhez időnként érdemes röntgent is készíteni, különösen, ha szájában hidak, koronák, mély tömések, gyökérkezelt fogak, implantátumok találhatóak.

·         Mivel a fogágybetegség is gócos állapotnak tekinthető, amennyiben gyulladt az ínye, fogköve van, vegye igénybe dentálhigiénikusaink segítségét: távolíttassa el rendszeresen fogkövét és kérje ki szájhigiénés tanácsaikat!

·         Ha sajnálatos módon műtétre kell sor kerüljön az életében, ne várja meg, amíg a sebész a műtét előtti héten küldi el vizsgálatra, kérjen tőlünk egy vizsgálatot időben! Azt javasoljuk, mivel ez a gyulladás folyamatosan foglalkoztatja az immunrendszert,mindenképpen szüntessük meg, ne csak akkor, ha „nagy” műtétre készül!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr955770317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása