Így sterilizálunk mi.jpg

A múlt héten járt nálunk a megyei ÁNTSZ, s nagyon rendben talált mindent. Büszke vagyok minden kollégánkra, akik ilyen kifogástalan tisztaságot és sterilitást tartanak fenn fogászati rendelőnkben, s segítségünkre vannak abban, hogy minden hivatalos papírunk naprakész legyen, s az előírásoknak és a minőségbiztosításnak megfeleljünk.

Minden bizonnyal ez is szerepet játszik abban, hogy pácienseink olyan szépen és szövődménymentesen gyógyulnak, kezelés után nem küzdenek szájfertőzéssel, aftákkal, herpesszel.

Napi szinten hallani rémtörténeteket a sterilitás elhanyagolásáról, de azt gondolom, pácienseink sem gondolnak bele, milyen kemény munka és anyagi áldozat van a mögött, hogy Önöket minden alkalommal tiszta, steril környezet fogadja. A papírmunka útvesztőibe belemenni sem merek, de arról azt gondolom, mindenki kapott már ízelítőt.

Tekintsük át néhány mozzanatát annak, mi minden zajlik tisztítás terén a színfalak mögött!

  • Az egyszer használatos steril eszközök használata (talán) ma már nem számít kuriózumnak, de azt gondolom, hogy az ultrahangos fertőtlenítő gép még nem széles körben elterjedt. Az ultrahangos tisztítás- a speciális tisztítóoldatokkal kombinálva- leghatékonyabb módja a nagy és a mikroszkopikus lerakódások eltávolításának. A módszer nagyfrekvenciájú hanghullámok alkalmazásán alapul. A hanghullámok mikroszkopikus méretű, vákuumbuborékokat hoznak létre, melyek azonnal felrobbannak, melynek során nagyon nagy energia szabadul fel. A tisztítóhatás olyan intenzív, hogy a legkisebb repedésekben is hat, ahová semmiféle kefe nem juthatna be.
  • Rendelőnk korszerű autoklávval van felszerelve, melynek mikroprocesszor vezérelte programjai, a nagynyomású gőz és a magas hőmérséklet biztosítják az összes kórokozó maradéktalan megsemmisítését. A készülék alkalmas olyan eszközök, kézidarabok sterilizálására is, amelyre a hagyományos, ún. hőlégsterilek nem.
  • Kézidarabjainkat olyan nagynyomású fertőtlenítő-olajozó géppel fertőtlenítjük, mely azok belsejét is mentesítik minden mikrobától.
  • Minden beteg után fertőtlenítve van a fogászati gépünk, székünk, egyéb gépeink, pl. lézereink, szájsebészeti gépeink, védőszemüvegeink minden érinthető felszíne. (Bár korszerű gépeink nagy része lábkapcsolóval  állítható, hogy kézzel ne is kelljen a felületet érinteni.)
  • A lenyomatok fertőtlenítve jutnak ki a rendelőből, hogy a technikusainkat se fertőzzük meg, s amikor a kész hidak, koronák, fogpótlások a rendelőbe jutnak, azokat is fertőtlenítjük, hogy ne kerüljön szennyezett munka a szájba.
  • Minden egyes fúró, gyökérkezelő műszer, eszközök a fenti módszerekkel vannak fertőtlenítve, egyesével csomagolva (fóliázó géppel lezárva) és sterilizálva, melyet pácienseink előtt bontunk fel. Felbontásukig csomagolva!, sterilizálási dátummal ellátva zárt fiókokban várnak felhasználásukra. Nincsenek összefogdosva, baktériumokkal, porral lelepve.
  • Az egész rendelő összes mosható felülete minden reggel tisztításra, fertőtlenítésre kerül.
  • Természetesen mindenki fertőtlenített gumikesztyűt használ, nem visszük át a körmünk alatt a mikrobákat sem magunkra, sem egyik betegből a másikba, s a cseppfertőzés ellen maszkokkal, plexikkel védünk és védekezünk.
  • Műtétekhez egyszer használatos védőeszközöket használunk fel, eszközeink a legprecízebben sterilizáltak.
  • A veszélyes hulladékokat speciális, zárt gyűjtőedényben tároljuk, amiket a megsemmisítésükre szerződött cég rendszeresen elszállít.

Azért is találtam fontosnak ezeket Önökkel megosztani, mert a fenti pontok olyan, az Önök egészségét szem előtt tartandó tényezők, melyeket nem szabad elhanyagolni akkor sem, ha ezeket Önök nem látják, meglétüket ellenőrizni nem tudják. Mindazonáltal a tisztaság az Önök jogos elvárása kell, hogy legyen, s ez munkatársainktól is precíz, odaadó munkát kíván a színfalak mögött. Gyakran hangzik el vádként, olykor felháborodva, hogy miért is nem tudunk valakit soron kívül beültetni a székbe, hisz az csak 5 perc!... Már csak a fentiek miatt sem 5 perc… Az Önök érdekében sem!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr385644747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása