Sportos fogsérülések

2013. feb. 15. 14:32 | Fogszakorvos | Címkék: fogsérülés

KEDVES SPORTKEDVELŐ BARÁTAIM!

Mindannyian tudjuk, hogy a sport megannyi áldásos hatása és öröme mellett olykor veszélyeket is rejteget. Előfordulnak pl. lovas-, kerékpáros-, téli-sportbalesetek, melyek olykor fogak sérüléséhez vezetnek. Mi a teendő ilyenkor?

Az esetleges lágyrész sérülések tisztítása, ellátása természetesen fontos, de mindenképpen figyelemmel kell lenni arra, minden fog a szájban van-e?

Ha hiány van, érdemes megkeresni a nagyobb letört darabkát, vagy az egész, gyökeres fogat, mert, ha másra nem, a gyors ideiglenes ellátáshoz fontos lehet.

18 ÉVES KOR ALATT, amikor az implantáció kivitelezése nem igazán javasolt, KÜLÖNÖSEN FONTOS, hogy a kiesett fogat visszahelyezzük a fogászaton a csontba, mert megfelelő gyors kezelés mellett rövidebb-hosszabb távon helyreállítható a fogazat az esetleges végleges, beültetéses eljárásig. A kiesett fogat ne engedje kiszáradni! Fiziológiás sóoldatban, vagy saját szájban, nyálas közegben, esetleg vízben kell minél hamarabb a sérült gyerekkel együtt fogorvoshoz vinni, ahol megpróbáljuk menteni a menthetőt.

Amennyiben a fogak nem törtek és estek ki, csak meglazultak, vagy komoly ütés érte őket, akkor is mindenképpen érdemes fogorvoshoz fordulni, mert azonnali, vagy későbbi ellenőrzésükre, kezelésükre szükség lehet.

Nagyobb traumánál természetesen figyelni kell arra is, nincs-e esetleg állcsonttörés, ezért ellenőrzése szükséges röntgenfelvétellel, vagy bizonytalan esetben akár CBCT-n. Törés, repedés elmozdulás nélkül is előfordulhat, de mindenképpen figyelmeztető jel, ha megváltozik a harapás, vagy a fogak között rés nyílik.

Felmerülő problémáikkal, kérdéseikkel forduljanak az ARS DENTAL-hoz bizalommal!

Kérjük, segítse munkánkat véleményével! Szóljon hozzá a témához, kérdezzen, s mi igyekszünk az Önt, vagy barátait érdeklő témákra koncentrálni következő cikkünkben.

 Köszönettel: az ARS Dental csapata

A bejegyzés trackback címe:

https://fogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr15082045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása